Jste zde:   ÚVODČlánky o úklidu, čištění a hygieněKuchyň je rájem bakterií. Jak se jim bránit?

Kuchyň je rájem bakterií. Jak se jim bránit?

Na kterém místě v domácnosti se nachází nejvíce bakterií? Koupelna, záchod,...? Vůbec ne. Nejšpinavější místností v bytě je kuchyň. Jestli právě přemýšlíte, proč se bakteriím nejvíce daří právě tam, vězte, že odpověď je jednoduchá. Pracuje se v ní s potravinami. V tomto článku se dozvíte, které bakterie se v kuchyni mohou nacházet, a zároveň vám poradíme, jak se jich účinně zbavit.

V běžné kuchyni se objevují takzvané koliformní bakterie, mezi něž patří například bakterie salmonely a E. coli. Častou „kuchyňskou“ bakterií je také Staphylococcus areus a Clostridium difficile (C. diff.).Tyto bakterie mohou způsobit průjmy, vážná zažívací onemocnění či jiné nebezpečné infekce. Některé typy bakterií se navíc mohou dělit každých dvacet minut. Mohou se tedy šířit velice rychle.

V první řadě proto před prací s jídlem (ale i po ní) myslete na správnou hygienu. Ruce si umyjte nejlépe horkou vodou a mýdlem, předejdete tím nepříjemným zažívacím problémům a přenosu některých infekcí.

Houbičky na nádobí měňte často

Nejvíce bakterií se ukrývá v houbičce na nádobí. V ní je totiž teplo a vlhko a navíc v ní obvykle ulpívají zbytky jídla. Proto je nezbytné, abyste houbičku měnili dostatečně často, nikoliv až v okamžiku, kdy začne zapáchat nebo se rozpadat.

V bezpečí před bakteriemi ale není ani dřez a pracovní plocha kolem něj. Je to až k nevíře, ale kuchyňský dřez obsahuje až 100 000x víc mikrobů než záchodové prkénko. Umývejte jej proto každý den (v závislosti na četnosti vaření) a alespoň jednou týdně ho vydezinfikujte. Jestliže máte nerezový dřez, vždy jej po použití vytřete do sucha. Na kuchyňskou linku používejte takové čisticí přípravky, které mají antibakteriální účinky, na mastné skvrny pak odmašťující přípravky. Neředěné přípravky nechte deset až dvacet minut působit a poté důkladně opláchněte, aby na lince kromě bakterií nezůstaly také chemikálie.

Používejte různá krájecí prkénka

Bakterie se množí také na špinavém nádobí. Zapínat myčku po každém jídle je samozřejmě nesmysl, zapněte proto večer alespoň program na oplachování. Spláchnou se tak zbytky jídla a nebudou se dál kazit. Klasický mycí program používejte podle potřeby. Zároveň používejte různá krájecí prkénka na červené maso, drůbež, zeleninu a ryby.
Spousta bakterií se nachází také v lednici. Z té vyndejte všechny zásuvky, důkladně ji vymyjte a vydezinfikujte. Zásuvky vyluxujte nebo také vymyjte. Rovněž se ujistěte, že v ledničce nemáte prošlé či zkažené potraviny.

Odpadkový koš vynášejte každý den

Zvykněte si každý den vynášet odpadkový koš, i ten je totiž rájem pro bakterie. Čas od času jej také nezapomeňte pořádně vydezinfikovat.

primi sui motori con e-max

Dceřiná úklidová firma

V Praze a Brně můžete využít také úklidové služby naší dceřiné společnosti DAMA úklid, která se specializuje na ekologický úklid a úklid ve zdravotnictví.

úklid DAMA - ekologický úklid





DAMA EKO úklid © 2017